La Rioja Alta Lat 42 Gran Reserva 2016
24,99 €
La Rioja Alta Lat 42 Gran Reserva 2016 on aivan ihastuttava viini, mikäli pitää pitkään kypsytetyistä viineistä. Viinin makuprofiilissa on jotain erittäin klassista ja kaunista, mutta samalla tyyli, joka on erittäin haastava toteuttaa laadukkaasti. Viinin valmistus on alkanut jo lähes 10 vuotta aikaisemmin ja vasta nyt pääsemme nauttimaan viinistä.
Mitä noin 9 vuoden aikana on tapahtunut? Ensimmäinen ja kaikista tärkein asia on erittäin laadukkaat rypäleet, jotka poimitaan 100% omilta tarhoilta. Sen jälkeen alkaa viinin valmistus ja ensimmäinen kypsyttämisen vaihe tammitynnyreissä 3-4 vuoden ajan. Lähes 5 vuoden päästä sadonkorjuusta ja tilanne on se, ettei viiniä ei ole edes vielä pullotettu…Tämän jälkeen viini pullotetaan ja annetaan kypsyä 2-3 vuotta pullossa. Vasta kaiken tämän jälkeen viini on tuottajan mielestä valmista kuluttajille. On aivan käsittämätöntä, että näin vanha ja tämän laatuinen viini maksaa alle 25€. Sen ei pitäisi olla mahdollista.
Maistoimme saman tuottajan La Rioja Alta Gran Reserva 890 2010 maagista 100 pisteen viiniä aikaisemmin, jonka hinta on yli 200€/plo Alkossa. Rehellisyyden nimessä nautimme La Rioja Alta Lat 42 Gran Reserva 2016 viiniä mieluummin.
Tuoksussa voi tunnistaa kypsiä marjoja, kuten kirsikoita ja mustikoita, yhdistettynä mausteisiin vivahteisiin, kuten vaniljaan, viikunaa. Tuoksu on poikkeuksellisen runsas ja monitasoinen. Viini on täyteläinen, mutta silti tasapainoinen. Sen rakenne on pehmeä, samettinen, ja siihen liittyy miellyttävä hapokkuus, joka tuo raikkautta ja eloisuutta. Erittäin pitkä lähes loputtomasti kestävä jälkimaku.
Helsingin Sanomat arvioi 2011 vuosikerran täydelliseksi 5/5 tähden viiniksi.
Viinilehti arvioi 2013 vuosikerran 4/5 tähteä.
Meidän mielestä viini voi mahdollisesti olla Alkon parasta hinta-laatua omassa tyylissään. Se on vain yksinkertaisesti herkullinen ja täydellisessä tasapainossa.
Viinikaverin vinkki:
Kaada viini karahviin. Anna ilmaantua huoneenlämmössä noin puoli tuntia ja sen jälkeen jääkaappiin temperoitumaan puolen tunnin ajaksi. Tarjoile ja nauti.